2022. november 21. 10:22 - KiB99 powermetal.blog.hu

Marius Danielsen's Legend of Valley Doom Part 1. Part 2. Part 3., Eunomia - The Chronicles of Eunomia Part 1.

Egy hosszabb ismertetőre vállalkoznék, ezúttal egy egész concept-sorozatot találtam (vagy talált meg engem). Fantasy-power egy egész komplett világgal, történettel. 

cover_2.jpg cover.jpg
cover_1.jpg original.jpg

 

Állandó tagok:

Marius és Peter Danielsen (minden :) )

Bevallom őszintén (és egyúttal elnézését is kérek tőle), Marius Danielsen neve ezen albumok előtt szinte ismeretlen volt számomra. Csak a Darkest Sins kapcsán hallottam róla, de onnan is egy szám alapján.

Viszont olyat tett le (és még fog is, hiszen nincs vége a történetnek) az asztalra, ami minden power metal rajongónak kötelező darab.

Nem tudom, az Avantasia előtt volt-e olyan próbálkozás, ami sok zenészt, énekest "mozgat meg" akár egy-egy album kedvéért. Amit Tobias Sammet elkezdett az Avantasiaval, szerintem egészen egyedülálló a maga nemében. Illetve csak volt, hiszen azóta jómagam is találtam jópár albumot, ahol sok a vendég.

De Marius akkora mennyiségű zenészt "foglalkoztat", hogy az valami elképesztő. A teljesseg igénye nélkül:

Ének:

Edu Falaschi (ex-Angra, Almah)

Michael Kiske (Helloween, Avantasia, Unisonic)

Tim Ripper Owens (ex-Judas Priest)

Blaze Bayley (ex-Iron Maiden, Wolvesbane)

Olaf Hayer (ex-Luca Turilli, Symphonity)

Gitár:

Timo Tolkki (ex-Stratovarius, Avalon)

Tobi Kersting (Orden Ogan)

Richard Fortus (Guns N Roses, The Dead Daisies)

Matias Kupiainen (Stratovarius)

Basszus:

Barend Courbois (Blind Guardian)

Mike LePond (Symphony X)

Jari Kainulainen (ex-Stratovarius, Masterplan)

Magnus Rosén (ex-HammerFall)

Dob:

Alex Holzwarth (Rhapsody of Fire)

Ludvig Pedersen (Darkest Sins)

Stian Kristoffersen (Pagan's Mind)

Narrátorok:

John Rhys-Davies

Roger Watson

 

A teljes lista itt megnézhető, iszonyat mennyiségű és minőségű zenész szerepel az albumokon:

https://www.mariusdanielsen.com/valley-doom

Na de ennyi kiváló muzsikushoz bizony megfelelő alapanyag is kell, ahol szerepelni tudnak.

Mindig is érdekelt, hogy egy ilyen albumot hogyan lehet összehozni.

Itt segítségül hívtam magát Marius Danielsent, akivel volt szerencsém egy "interjút" készíteni. Nagyon kedves volt, és válaszolt a kérdéseimre, ezeket az engedélyével megosztom.

 

KiB: "Mennyi ideig dolgoztatok az albumokon?"

Marius: "Egy Legend of Valley Doom album megírása és felvétele néhány évet vesz igénybe. Az első azonban 10 évig tartott, mert sosem találtam meg a megfelelő embereket, akikkel együtt dolgozhattam volna. Ezért is lett végül egy szólóprojekt, nem pedig egy zenekar."

KiB: Mely zenekarok (zenészek) voltak a legnagyobb hatással rád (ez szinte egyértelmű a dalaidból, de kíváncsi vagyok).

Marius: A legnagyobb hatás rám mindig is az Iron Maiden lesz. Nekik köszönhetem, hogy először kezdtem el énekelni és gitározni. Aztán persze jött a Rhapsody of Fire a metal zenén keresztül történő történetmeséléssel.

KiB: Mindent Te írsz? Zenét, dalszövegeket?

Marius: A legtöbbet magam írom. De a bátyám is hozzájárult már dalötletekkel, és a feleségem írta a Princess Lariana’s Forest és a The Sarlinian Bownak a szövegét.

KiB: A kezdetektől fogva a fejedben volt az egész sorozat?

Marius: Az eleje és a vége megvolt, de a közepe a bátyám ötlete volt a Crystal Sword-el kapcsolatban a Eunomia együttes számára. Úgy döntöttünk, hogy az ő univerzumát átültetjük az enyémbe, és aztán kitaláltam még több mágikus fegyvert, ami a Sötét Nagyúr legyőzéséhez szükséges.

KiB: Mit keresel más emberekben? Hogyan választottad ki a zenészeket? Hogyan kerested meg őket, hogyan zajlott egy ilyen beszélgetést?

Marius: Gyakran YouTube-ozok, és nézem a felfedezetlen tehetségeket. Elég sokakat hoztam a Legend of Valley Doom albumokra, mert úgy érzem, több elismerést érdemelnének. Ha tudok segíteni, akkor segítek. A nagyobbak esetében már tudom, hogy kit akarok, és megpróbálom elérni őket akár kiadókon, menedzsereken vagy a Facebookon keresztül, ha azt használják.

KiB: Volt olyan, aki nem akart szerepelni az albumokon?

Marius: Mindig is együtt akartam dolgozni Tobias Sammettel, Bruce Dickinsonnal, Tony Kakkóval és Timo Kotipeltóval. Kettőt közülük soha nem tudtam elérni, kettő pedig túl elfoglalt ahhoz, hogy csatlakozni tudjak, hehe.

KiB: Volt olyan, akit úgy kerestél meg, hogy nem ismerted korábban, csak a munkájukat?

Marius: Rengeteg e-mailt kapok olyan emberektől, akik szeretnének csatlakozni a projektjeimhez. Természetesen nem tudok mindenkit felvenni, de ha találok valakit, aki igazán különleges, és nincs hely az albumaimban, akkor gyakran meghívom, hogy készítsen velem egy feldolgozást a YouTube-csatornámon.

KiB: Kényes kérdés: fizetsz, vagy fizetnek neked a szereplésért (ha nem akarsz, ne válaszolj)?

Marius: Soha senkinek nem kell fizetnie azért, hogy csatlakozzon az albumaimhoz. Ez általában fordítva szokott lenni. Én fizetek nekik. És néha egyáltalán nem fizetek nekik, mert egyszerűen csak szeretik a projektet. Aztán viszonozhatom a szívességet azzal, hogy énekelek vagy játszom a zenéjükben, ha például szükségük van rám.

KiB: Hogyan veszitek fel a különféle zenészekkel a rengeteg hangsávot?

Marius: Leggyakrabban az zenészek a saját otthoni stúdiójukban vesznek fel, vagy bérelnek egy stúdiót a felvételekhez. Aztán rajtam múlik, hogy mindent a logisztikailag legmegfelelőbb módon rendezzek. Nagyon fontos, hogy mindent leírtam, így azonnal ki lehet húzni a dolgokat, amint megvan a sávjuk.

KiB: Ha nem találod a megfelelő személyt (énekest) egy adott dalhoz, akkor átírod a dalt, vagy keresel egy beugrót?

Marius: A legfontosabb szerepek esetében már azelőtt beszélek velük, mielőtt elkezdem írni a dalt. Így személyre szabható a hangterjedelmükhöz. Néha pedig egy csomó embert megkeresek egy-egy dalhoz, és megnézem, ki akar csatlakozni, és ki illene bele leginkább. Néha pedig magam énekelek ;P

KiB: Volt olyan, amikor már volt felvétel, de nem tetszett az énekes, akit meghívtál, és újra fel kellett venned?

Marius: Nem, nagyon válogatós vagyok azzal kapcsolatban, hogy milyen énekeseket hívok meg. Nagyon jónak kell lenniük! :D Néha ráveszem őket, hogy az egész dalt elénekeljék, még akkor is, ha duettnek szánom. Így ki tudom választani a legjobb részeket.

KiB: Először a zene készül el, és csak utána hívod a vendégeket, vagy fordítva?

Marius: Mindkettő. Néha már vannak megírt dalaim, és olyan énekeseket keresek, akik a legjobban illeszkednének. A legtöbbször pedig egy adott énekesnek írom a dalokat.

KiB: Lesznek még olyan "spin off" albumok, mint az Eunomia?

Marius: Valószínűleg igen! Az Eunomia a bátyám projektje, de valószínűleg a jövőben is fogok Legend of Valley Doom albumokat készíteni. De jelenleg egy szólóalbumot készítek, ami nem a Valley Doom univerzumban játszódik.

KiB: Nagyon köszönöm, hogy rendelkezésemre álltál.

Marius: Nagyon szívesen:)

Biztos lehetett volna még kérdéseket feltenni, de úgy érzem, elég sok mindenre választ kaptam egy ilyen album elkészítésével kapcsolatban. A zene pedig önmagáért beszél:)

 

Nagyívű kórusok, komoly sebességű turbók, együtt enéklős himnuszok, akár dalokon belül is változik a sebesség. Nyilván ennyi albumon belül azért ingadozik a minőség, de egy bizonyos szint alá nem megy. Nem is lehet egyesével nézni a dalokat, hiszen egy történet az összes album.

Na igen, a történet. Sötét Nagyúr, elfek, emberek, törpök, ősi fegyverek, amiket összegyűjtve a Sötét Nagyúr legyőzhető, Harcos Király. Nem mondom, hogy teljesen eredeti a történet, de bizony elolvasnám egy könyvben.

Az elképzelt világhoz térkép is dukál. Már-már Gyűrűk Ura szint:

44323467_2303338726375352_4335132786475139072_n.jpg

Nem akarom igazából elmesélni a történetet, mert annyira jó és sok, nem szeretnék spolierezni. Kevésbé jó angolosok is megérthetik, főleg, ha már játszottak egy-két fantasy játékkal.

Az albumok teljes szövege innen elérhető:

https://www.mariusdanielsen.com/lyrics-legend-1

https://www.mariusdanielsen.com/lyrics-legend-2

https://www.mariusdanielsen.com/lyrics-legend-3

Egy-két kedvencet azért belinkelek:

Rengeteget lehetne írni az albumokról külön-külön is, de tényleg nem nagyon lehet szétválasztani.

Nagyon magas minőséget képvisel Marius végig, a meghívott zenészek pedig fantasztikusak. És ugyanez elmondható a narrátorokról is, akik között maga John Rhys-Davies is szerepet kap. Hozzá is van egy kis történetem.

Nyáron hatalmas megtiszteltetés ért, hogy találkozhattam kedvenc Gimlimmel élőben a budapesti Comic Conon.

Tudtam vele pár percet is beszélgetni. Gondoltam megkérdezem a Legend... albumokon való részvételről.

Ő láthatóan várta a szokásos sablon kérdéseket a filmjeivel kapcsolatban. Amikor kérdeztem az albumokról és a Marius-al történő munkáról, felderült az arca, és egy nagy "ÓÓÓ" kerekedett belőle:)

Elmondta, hogy bár nem szereti a metalt, nagyon érdekesnek tartotta ezt a munkát, és bátran ajánlja a többi színésznek, mert nagyon izgalmas. És hogy várja a következő albumot:) Marius még elmondta, hogy ő személyesen nem találkozott vele, saját stúdiójában vette fel a szövegeket.

Elképesztő volt élőben Mr. Davies, életreszóló élmény volt számomra a vele való találkozás.

Minden power és fantasy rajongónak meg KELL ismerkednie ezekkel az albumokkal, mert elképesztően jók, összetettek, remek a történetük, és legfőképp fantasztikus zenészek énekelnek/zenélnek rajtuk.

 

 

KiB

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://powermetal.blog.hu/api/trackback/id/tr10014656227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása