2024. február 01. 05:28 - KiB99 powermetal.blog.hu

Élménybeszámoló - Brothers of Metal, Gloryhammer, Beast in Black 2024-01-20 Barba Negra Red

Egy újabb remeknek ígérkező este, három, számomra nagyon kedves zenekarral, mi baj történhet? Csak annyi történt, hogy nem vagyok maradéktalanul elégedett.

hed-1050x820.jpg

Mindkét főzenekart többször láttam már, így leginkább a Brothers of Metalra voltam igazán kíváncsi, akiket nagyon szívesen hallgatok. És számomra ők "nyerték" az estét.

Brothers of Metal:

Nagyon vártam a Tesók koncertjét. Bár régóta létezik a zenekar. eddig csak 2 albumot adtak...na de két milyen albumot. Lehet azért megy lassabban a zeneírás, mert baromi sokan vannak:) Koncerteken azért ritkán látni ennyi zenészt egyszerre a színpadon (leginkább az Eluveitien szoktak lenni ennyien). Én nagyon szeretem, ha nem 2-3 ember "lézeng" a színpadon, hanem meg van töltve a tér. Ráadásul ilyen esetekben sokan vokáloznak, ami mindig nagyon jó.

20240120_185241.jpg

Sajnos a szokásos előzenekari hangzás a Brotherst is elérte, az első 2-3 számban az éneket alig lehetett hallani, a gitárok is összefolytak. Szerencsére a koncert második felére azért sikerült valamit javítani a helyzeten, de nem volt az igazi. A srácok nagyon lelkesek voltak, végig rohangálták a kevés helyet, folyamatos volt a mozgás. a három énekes is odatette magát, talán Ylva volt az elején egy kicsit visszafogottban, de hamar "megérkezett" ő is koncertbe.

20240120_184755.jpg

Szerencsére a legjobb dalaikkal érkeztek, semmi nem maradt ki azok közül, amiket vártam. Olvastam, hogy ősszel jönnek főzenekarnak, biztosan ott leszek. Remélem, ott a hangzással se lesz baj, mert nagyon megérdemelnék. És még egy gondolat: szinte teltház volt már náluk is, ami azért ritka, és a közönség énekelt végig. Ez láthatóan nagyon jól esett a zenekarnak, végig vigyorogtak, láthatóan jól érezték magukat.

20240120_191456.jpg

setlist: The Death of the God of Light, Prophecy of Ragnarök, Njord, The Other Son of Odin, Ride of the Valkyries, Berserkir, Concerning Norns, Yggdrasil, Defenders of Valhalla, Fire Blood and Steel

Gloryhammer:

Ez volt a második koncertem azóta, hogy Thomas kilépett. És továbbra sem megy a barátkozás az új énekessel. Nagyon jó hangja van, de szinte semmi kisugárzása nincs. Nekem ő nagyon tucat-arc. Thomashoz képest meg pláne. Nekem ő volt igazán a Gloryhammer, egyedi hanggal.

20240120_200712.jpg

És ha már hang...a hangzás náluk is pocsék volt. Én nem értek ezekhez a dolgokhoz, csak hallgatom a zenét, de nem tudom megérteni, hogy miért nem lehet minden koncert közel olyan minőségű, mint a főzenekar. Főleg úgy, hogy ez elvileg egy dupla headlineres buli volt, tehát egyenrangúnak kellett volna lenni mindennek. Hát nem volt az, nagyon nem. Az énekből alig lehetett hallani valamit sokszor, össze-vissza volt hangosítva. A billentyű hol igen, hol nem, a gitár legalább úgy, ahogy hallható volt.

20240120_195354.jpg

Az impozáns látványnak esett áldozatul vagy a dobos, vagy a billentyűs. Én a dobot nem láttam egyáltalán, mert nem középen álltam, ennek se sok értelmét láttam, hogy miért így találták ki. (illetve tudom, a kastély rejtette el a szörnyet)

20240120_195641.jpg

Leginkább az új lemezről játszottak, a korábbiakról csak elvétve 1-2 számot. És itt jön a következő problémám, a koncert hossza. Mert nem volt hosszú, sőt. Ha már dupla headliner, akkor valahol várható lenne közel 1,5-2 óra mindkét bandától. A Gloyhammernek "jutott" 70 perc (!!). Ez még egy fesztiválon, ahol sok banda lép fel, ott is kevés. Értem, hogy sokat mennek, minden nap máshol, de felháborítóan kevés. És ez "megrakva" a pocsék hangzással...hát nem voltam elégedett.

20240120_202146.jpg

Láthatóan a sokadik koncertjük volt a turnén, kicsit rutinnak éreztem az egészet. Hootsman amúgy se egy sokat mozgó, de most inkább csak sétálgatott, kicsit kedvetlennek tűnt. A dobosból ugye semmit nem láttam, Zargothrax (aki ugye már régóta nem Chris), ő is "csak" azt tette, amit kell. Pedig a közönség mindent megtett, hogy jobb kedre derítse őket, minden számot énekeltünk, volt ugrásál, lelkesedés. A párizsi koncerten pl. Angus beugrott a Brother of metal Son of Odin-jába énekelni. Nálunk ez miért nem lehetett? Ilyen apróságokkal nagyon fel lehetne dobni egy estét.

20240120_205457.jpg

Sajnos nálam a Gloryhammer volt egyértelműen az est "vesztese" (ha lehet ilyen mondani egy koncertre), rossz hangzás, rövid idő, rutin...nem tetszett, sajnos.

setlist: Delilah (Tom Jones song), Incoming Transmission, Holy Flaming Hammer of Unholy Cosmic Frost, Gloryhammer, The Land of Unicorns, Fly Away, Angus McFife, Wasteland Warrior Hoots Patrol, Fife Eternal, Masters of the Galaxy, The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust), Keeper of the Celestial Flame of Abernethy, Universe on Fire, Hootsforce, The Unicorn Invasion of Dundee

Beast in Black:

Eddig majdnem minden Beast koncertre sikerült eljutnom, talán csak a Nightwis előtti maradt ki. Nagyon szeretem őket, baromi jó zenét csinálnak, a tagok szimpatikusak, mindig lelkesek, és nagyon profik. És ugye Máté, aki miatt különösen jó Beast koncertre menni.

20240120_213204.jpg

(Ide szúrok be egy megjegyzést: amikor ezek a zenekarok elindultak (Sabaton, Powerwolf, Battle, Beast in Black, Gloryhammer stb.) nagyon sok régi metál-arc csak ennyit mondott: "mi ez a szar?", "kik ezek?", "ezekből nem lesz semmi!". Na azóta ezek a bandák a legtöbb helyen teltházas koncerteket adnak, és imádják őket...szerencsére, mert nagyon megérdemlik)

20240120_222316.jpg

Szerencsére náluk már minden nagyon jól szólt. Yannis továbbra is elképesztő élőben (is). A többiek folyamatosan mozogtak, pózoltak, ment az együtt "ringás", végtelenül profi, nagyon ki van találva, hogy ki mikor, hova megy. De mégsem látszott rajtuk a rutin. Folyamatosan mosolyogtak, marhultak, nagyon tetszett a lelkesedés.

20240120_213343.jpg

És hát ilyen közönség mellett legyen is lelkesedés (khm...Gloryhammer), itt is kitettünk magunkért. A szokásos ballada alatt (ami most a Ghost in the rain volt), a telefonokkal szinte nappali világosság lett a teremben.

20240120_221137.jpg

Majdnem minden tökéletes volt...majdnem. Az idő. Már a Glory is nagyon kevesett kevesett játszott, de hogy a főzenekar (mert hiába a dulpa headliner, érezhető volt a különbség) 75 percet játszon egy klubkorcenten...szintén felháborítóan rövid volt. Pláne, hogy szombat este, időben kezdés...baromi kevés volt. Így erről a koncetről se tudtam jó szájízzel távozni...ismét csak sajnos.

20240120_224714.jpg

setlist: Blade Runner, Bella Donna, Beast in Black, Sweet True Lies, Broken Survivors, From Hell With Love, Hardcore, Moonlight Rendezvous, Zodd the Immortal, Ghost in the Rain, Highway to Mars, Blind and Frozen, Die by the Blade, One Night in Tokyo, End of the World

Nagyon vegyes este volt, de sajnos inkább negatív irányba ment az egész. A Brothers of Metal a pocsék hangzás ellenére tetszett. A Gloryhammer a pocsék hangzás ellenére sajnos nem, és nem tudom, hogy a jövőben akarok-e majd menni a koncertjükre. Sajnos Thomas távozása nálam nagyon betette a kaput. A Beast in Black nagyon jó volt, de rövid. A zenekarok lejátszottak 10, 13, 15 számot, és mágis kevésnek tűnt (lehet velem van a baj:) ). Remélem nem ez lesz a követendő példa a jövőben, hogy a főzenekarok ilyen keveset játszanak majd.

 

+1 gondolat: már nem egyszer fordult elő, hogy odaállt egy társaság mellém/elém, és végigbeszélgettek egy koncertet. És miután a zene hangos, a beszélgetés is inkább üvöltözés. Baromi zavaró (tudom, álljak odébb, de ez nem mindig lehet, meg nem is biztos, hogy szeretnék). Most is így volt a Brothers koncert nagy részében. Ha valaki azért megy előre, hogy jó helye legyen később, az tök rendben van. De ilyenkor tisztelje már meg a többieket körülötte, hogy nem üvölti végig a koncertet...vagy akkor üvöltözzön hátul, aztán jöjjön előre.

 

KiB

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://powermetal.blog.hu/api/trackback/id/tr6218307921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása